https://hobbykokken.no/2017/08/23/franske-makroner/
Hvordan lage dem?
Kort fortalt lager man franske makroner på følgende måte:
- Bland sammen finmalte mandler og melis.
- Lag marengs av sukker og eggehviter.
- Bland sammen mandel/melis-blandingen og marengsen til du ha en jevn masse.
- Sprøyt ut massen i rundinger på ca. 4 cm og la det stå å tørke på kjøkkenbenken i en times tid. Dette gjør man for at man skal få et tynt skall på toppen og at makronene skal heve, for så å falle litt sammen igjen, og dermed skape de karakteristiske «føttene» som kjennetegner er riktig stekt makron.
- Franske makroner stekes på 150 grader med varmluft i 12-15 minutter.
Ingredienser: gir ca 120 stk, altså 60 par
300 g finmalte mandler (mandlene skal være skoldede)
300 g melis
110 g eggehviter
2 g valgfri fargestoff (ca 1/2 ts)
250 g sukker
50 g sukker
75 g vann
110 g eggehviter
Fremgangsmåte:
Forslag til fyll:
Sjokoladeganache
400 g sjokolade, valgfri
2 dl kremfløte
40 g smør
Fremgangsmåte:
150 ml sitronsaft
skallet av 2 sitroner
350 g hele egg, sammenpisket
120 g sukker
130 g smør, usaltet og kuttet i biter
Fremgangsmåte:
300 g melis
110 g eggehviter
2 g valgfri fargestoff (ca 1/2 ts)
250 g sukker
50 g sukker
75 g vann
110 g eggehviter
Fremgangsmåte:
- Bland sammen finmalte mandler og melis med en sil og ha i en bolle.
- Bland sammen fargestoffet med eggehvitene og bland sammen til du har en jevn og fin farge.
- Bland sammen melis/mandelblandingen med eggehvitene og la stå på kjøkkenbenken.
- La italiensk marengs med på piske opp eggehvitene sammen med 50 g sukker til du har et forholdsvis tett skum. La maskinen gå på laveste hastighet mens du lager den italienske marengsen. Kok opp sukkerlake av 250 g sukker og 75 g vann.
- Pisk eggehvitene på middels høy hastighet mens du heller over sukkerlaken i en tynn stråle.
- Skru opp hastigheten litt når du har helt over all sukkerlaken og la den kjøre til du har en marengs som holder ca. 40 grader. Det pleier å ta ca. 10 minutter avhengig av hva slags kjøkkenmaskin du har.
- Sprøyt ut massen i rundinger på ca. 4 cm og la det stå å tørke på kjøkkenbenken i en times tid. Dette gjør man for at man skal få et tynt skall på toppen og at makronene skal heve, for så å falle litt sammen igjen, og dermed skape de karakteristiske «føttene» som kjennetegner er riktig stekt makron.
- Franske makroner stekes på 150 grader med varmluft i 12-15 minutter.
- La makronene avkjøles på brettet i romtemperatur i ca. 1 times før du monterer dem. Makroner er særdeles velegnet til å fryse, så det er overhodet ikke noe problem at dette oppskriften gir litt mange makroner.
Forslag til fyll:
Sjokoladeganache
400 g sjokolade, valgfri
2 dl kremfløte
40 g smør
Fremgangsmåte:
- Finhakk sjokoladen og ha den over i en bakebolle.
Kok opp kremfløten sammen med smøret på middels sterk varme og hell fløten over sjokoladen. - La blandingen stå i ca. 5 minutter og rør sammen ingrediensene til en jevn masse med en slikkepott. Til å begynne med kommer det til å se ut som om det har skilt seg, men etter et minutts tid har alt samlet seg til en jevn og glatt masse.
- Hell over i en sprøytepose og la blandingen sette seg i romtemperatur i ca. 1 time for du sprøyter den ut på makronene.
150 ml sitronsaft
skallet av 2 sitroner
350 g hele egg, sammenpisket
120 g sukker
130 g smør, usaltet og kuttet i biter
Fremgangsmåte:
- Ha sitronsaft og sitronskall i en gryte og kok opp.
- Pisk sammen egg og sukker til eggedosis til sukkeret er oppløst og du har en fin lysegul farge.
- Tilsett halvparten av sitronsaften sammen med eggene og pisk til du har en helt jevn blanding, ca. 1-2 minutter.
- Ha blandingen oppi gryta sammen med resten av sitronsaften og la blandingen småkoke til den tykner, ca. 5-7 minutter.
- Ta gryta av komfyren og sil den gjennom en finmasket sil og ha en i en bolle.
- Tilsett smøret bit for bit til du har en jevn blanding. Ha sitronsmøret i en form og dekk med plastikk og la det kjøle ned i kjøleskap.
- Holdbarhet 1-2 uker.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar